ATT KÖPA BOSTAD

JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA BOSTADEN

Att köpa hus eller bostadsrätt är en stor affär. Det är också något som man inte gör så många gånger i livet. Inte ens vi som jobbar med det köper själva en bostad speciellt ofta. Men vi har gjort det och vi vet hur det känns. Vi vet hur det är att vara med i en budgivning, och vet både hur det känns att förlora en och hur det känns att vinna en. Vi vet också hur liten man kan känna sig när man inte har alla fakta på bordet, hur nervös och stressad man är när man hittat något som man så gärna vill ha, men inte är säker på att få…

Allt det här vet vi och vi vet också hur konstigt det kan kännas när man helt plötsligt får köpa bostaden och hur tveksam man kan bli om man har gjort rätt eller inte. Åsa Holstein har uttryckt det så här i sin utmärkta bok ”Köpa hus”:

”Tyvärr måste jag spräcka en dröm för oss alla. Det perfekta huset existerar inte. Inget hus kan någonsin vara perfekt under hela ens liv eftersom livet ständigt förändras och så också vi. Så var lugn. Den oro du känner är helt normal. Många känslor sätts i gungning när man köper ett hus och med tiden kommer allt att kännas bättre. Var så säker.”

Det ligger mycket i vad hon säger. Den perfekta bostaden finns inte. Det gäller att hitta en som är så bra den kan bli för det du har råd att betala i den situation du befinner dig i just då. Och det vill vi hjälpa dig med. Vi som mäklare är rådgivare åt både köpare och säljare och vi känner till marknaden på Gotland mycket väl och kan därför ge dig goda råd på vad som skulle kunna vara ett lämpligt boende.

RÅDGÖR MED BANKEN

När du skall köpa en bostad så kan du också ha stor hjälp av en bank som kan hjälpa dig att räkna på finansieringen av köpet och vilken typ av bostad som kan passa din ekonomiska situation. Vi får ofta frågan vilken bank som är bäst och sanningen är nog den att det finns ingen bank som är bäst för alla. Det beror helt enkelt på din situation och vilket behov du har av banken. Vi samarbetar med alla banker på ön och kan därför också ge dig tips på vart du kan gå för att få bra service och vilken bank som skulle kunna passa dig, fråga oss gärna.

Banken går igenom din ekonomiska situation och tittar även framåt i tiden. Vad händer om räntan höjs eller om något i huset går sönder. De räknar med marginal och det gör att du kanske tycker du har råd att köpa ett dyrare hus än vad dom anser, och det har du kanske – just nu. Det gäller dock att ha en buffert och kunna klara det oväntade, så lyssna på banken och använd dom och oss som bollplank. På banken kan du också få ett lånelöfte.

För att få delta i en budgivning hos oss så krävs det att du har finansieringen klar dvs. att du har ett lånelöfte och vet att du har ekonomiska förutsättningar för att fullfölja köpet. Det bästa är om du kan få ett skriftligt lånelöfte redan före visningen, då behöver varken du eller vi vara oroliga för att finansieringen är ett problem eller att du inte skall ”hinna med”.

Ibland har vi även med oss en bankman på visningen så att du kan diskutera ett upplägg för just den bostaden. Fördelen då är att  bankmannen vet vad du pratar om och känner till objektet och dess underhållsbehov. 

BUDGIVNING OCH BESIKTNING

I många fall så blir det budgivning på bostäder idag. Man kan ha olika åsikter om det är bra eller dåligt men vill man köpa en bostad så får man oftast finna sig i att säljaren vill ha så mycket betalt som möjligt. Det finns inga lagar som talar om hur en budgivning går till men för det mesta så är det en öppen budgivning dvs. man får reda på de andra spekulanternas bud och ges möjlighet att bjuda över igen om man vill. Vi som mäklare avgör inte vem som får köpa huset, det är alltid säljaren som gör det. Vi har en lagstadgad skyldighet att framföra alla bud till säljaren fram till ett köpekontrakt är skrivet och det gör att ingenting är juridiskt bindande förrän både säljare och köpare har skrivit under kontraktet.

När du skall köpa ett hus så har du också en lagstadgad plikt att undersöka huset. Den är mycket långtgående och innebär i princip att du skall gå igenom allt på huset som är möjligt att undersöka. Om du själv inte är så kunnig på byggnadsteknik så råder vi dig att anlita någon som är det och på ditt uppdrag undersöka huset. Observera att du inte har uppfyllt din undersökningsplikt genom att ta del av ett protokoll som en besiktningsman har gjort för säljaren. Det bästa är naturligtvis att ha en besiktningsman som jobbar enbart på ditt uppdrag, ju mer du vet om huset du skall köpa desto bättre är det.

Österväg 15

621 45 Visby

Tel 0498-20 88 90

kontoret@visbymaklarna.se

 

FACEBOOK

MEDLEM AV

2
Klicka för att se kommande visningar.

BJUD HEM OSS

Vill du veta din bostads värde och hur bostadsmarknaden ser ut idag? Vi kommer gärna förbi och hälsar på dig kostnadsfritt.