ATT SÄLJA BOSTAD

BEHOVEN FÖRÄNDRAS

Det finns många skäl till att sälja sin bostad. Ni kanske behöver större när familjen har vuxit, eller mindre när barnen har flyttat ut. Kanske har ni hittat ett nytt hus som passar era behov bättre eller så har det tråkiga hänt att ni bestämt er för att inte längre bo tillsammans. Oavsett vilken situation ni befinner er i så uppstår många frågor i samband med en försäljning. 

GOD FRAMFÖRHÅLLNING
Det är viktigt att ta kontakt med en fastighetsmäklare i ett tidigt skede, då god framförhållning och planering är en stor fördel även i dessa sammanhang. Vi som mäklare fungerar som rådgivare och kan ge många väsentliga tips inför en stundande försäljning. Oavsett om försäljningen kommer att bli inom några månader eller inom ett par år.
Vid första besöket utför vi en värdering av er bostad i nuvarande skick. Då finns även tillfälle att diskutera eventuella åtgärder inför försäljningen. Är det idé att köpa en ny tvättmaskin eller ska hallen målas om?
Det kan vara värdehöjande att måla om mörka rum i ljusa moderna färger. Men det är alltid en fråga om vad man har tid, råd och lust med och det är många faktorer som spelar in. Vi aktar oss för att ge allt för generella råd då varje säljares situation är unik.

VÄLJ MÄKLARE
En försäljning av hemmet man lever i är alltid ett stort beslut och ofta handlar det om stora pengar. När man ska köpa ny bil provkör man den, man kanske tar del av tester i tidningar och man försöker skaffa sig så mycket information om den nya bilen som det bara går. Det är följaktligen ganska lätt att göra dessa utvärderingar. Det är svårare att välja mäklare… Vid en första anblick så ser alla likadana ut och inte finns det några utvärderingar att ta del av i tidningarna heller. Vad är det då som kan vara viktigt att ta fasta på när du ska välja mäklare?

• Välj en mäklare som kan visa att han presterar något, dvs. säljer de boenden han/hon har åtagit sig att förmedla.

• Välj en mäklare som har tid för dig och ditt hus/lägenhet. Detta innebär också att om du är ute i god tid inför försäljningen är det större chans att den mäklare du vill ha kan åta sig ditt hus/lägenhet.

• Välj en mäklare som har nöjda kunder, både avseende köpare och säljare. Kolla referenser och glöm inte att fråga dina vänner och bekanta. Ju fler du frågar desto bättre förutsättningar finns det för att du väljer rätt mäklare.

• Välj mäklare genom att titta på annonser i tidningar och på mäklarnas hemsidor på Internet. Vilken annons ser trevligast ut och vilka beskrivningar på nätet tycker du om? Kort och gott, vilken sida vill du att ditt hus ska finnas på?

• Välj en mäklare som du tror ger valuta för pengarna, dvs. en mäklare som får bra betalt för ditt hus. Sverker Thorslund från Konsumentverket uttryckte det så här: ”Den som begär lägst provision är förstås inte alltid lönsammast eller bäst att anlita. Väg pris mot kvalitet.”

• Välj en mäklare som du kan kommunicera med, då det bästa resultatet alltid uppnås när säljaren och mäklaren strävar åt samma håll. Det är din bostad som förmedlas så det är en självklarhet att du ska vara delaktig.

• Välj mäklare. Kom ihåg att du alltid har möjlighet att välja vem som ska förmedla ditt hus oavsett om du köper ditt nya boende genom en annan mäklare. Välj den du känner störst förtroende för och som du verkligen tror på och ingen annan.

FÖRSÄLJNINGSTIDPUNKT

När ska man då sälja sitt boende för att få bäst betalt? Svaret på den frågan är att det beror väldigt mycket på vilken typ av hus/lägenhet det är. Har man en fin trädgård är det klart att den gör sig bäst på våren eller försommaren, men det är också då som utbudet är som störst vilket göra att det finns en risk att den ”drunknar i den stora massan”. Ett alternativ kan vara att ha bra bilder från vår- och försommaren och sedan genomföra försäljningen under hösten. Dokumentera gärna hus och trädgård i olika årstider och olika tider på dagen om du har möjlighet, med en digitalkamera. På det sättet kan spekulanterna få en bra bild av huset även om du säljer på vinterhalvåret. De enda månader som man kanske bör undvika att påbörja en försäljning i är december då de flesta har fullt upp med jul- och nyårsbestyr samt juli då väldigt många har semester och fokuserar på annat än bostadsletande.

Sammanfattningsvis är en bostadsförsäljning en process som ger ett bättre resultat om lagarbetet mellan mäklare och säljare fungerar samt om försäljningen har påbörjats i god tid med framförhållning.

Österväg 15

621 45 Visby

Tel 0498-20 88 90

kontoret@visbymaklarna.se

 

FACEBOOK

MEDLEM AV

2
Klicka för att se kommande visningar.

BJUD HEM OSS

Vill du veta din bostads värde och hur bostadsmarknaden ser ut idag? Vi kommer gärna förbi och hälsar på dig kostnadsfritt.